103581
Book
In basket
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. /prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk/
Zawiera:
Availability:
Wypożyczalnia APT
There are copies available to loan: sygn. 81985 (1 egz.)
Notes:
General note
Tytuł oryginału i równoległy: Psychiatric and behavioural disorders in intellectual and developmental disabilities. Na książce także ISBN oryginału i poprzedniego wydawcy.
Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach. Indeks.
Funding information note
Współfinansowanie: Uniwersytet Jagielloński. Collegium Medicum. Wydzial Lekarski.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again